23 Haziran 2009 Salı

Portekiz Turu (Turkish)




Portekiz Turu


Ispanya’ya kadar gelmisken Portekizi gormeden donmek olmazdi. Iber yarimadasinin Ispanya’ya gore oldukca kucuk olan bu ulke hakkinda daha once pek bilgim yoktu. ESN Izmir’deki baskanligim sirasinda Prag’da uluslararasi bir kongrede tanistigim sevgili Fatih’in daveti uzerine 36 saat da olsa Lizbon’u ziyaret etme firsati buldum. Ispanya’yla kiyaslamak gerekirse, gorunum olarak oldukca Turkiye ve Istanbul’ a benzeyen yapilarin yanisira cok daha enternasyonel bir ortamin oldugunu soyleyebilirim. Eski Portekiz somurgelerinden gelen farkli irklardaki binlerce insan bu ulkeye renk katmis. Her ne kadar yazilisi Ispanyolcaya oldukca benziyor olsa da Portekizce konusmalari anlamak neredeyse imkansiz gibi.
Lizbon’a geldigimde ilk dikkatimi ceken oldukca kucuk olusuydu. Haritada cok uzak gibi gorunen farkli semtlerin neredeyse tamami yurunebilecek mesafede. Istanbul gibi 7 tepe uzerine kurulmus olan bu sehir, yuruyerek etrafi gormek isteyen turistlerin isini zorlastirsada, hemen hemen her yone giden tramvay ve metro sayesinde gayet kolay bir sekilde ulasim saglamak mumkun. Oyle ki, cok sert yokuslara konan finukuler tramvaylar sizi buyuk bir yokus cikmaktan 1.4 euroya kurtarabiliyor. Ispanyaya gore daha fazla Ingilizce konusma orani oldugunu soylemek de mumkun.

Bar kulturu olarak kucuk publardan olusan caddelerin, ickilerini disarda icmeyi tercih edenlerle dolu oldugunu soyleyebilirim. Oldukca yogun olan bu sokaklarda her yastan insanlara rastlamak mumkunken, Fado denilen Portekiz muziklerinin calindigi restaurantlarda daha cok orta ve ileri yasta insanlar bulunuyor. Ayrica “hizli” gecelerin yasandigini da soylemek mumkun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

50. Ülke Anısına

İlk yurtdışı seyahatimi ailemle birlikte 5 yaşındayken Almanya’ya yapmıştım. 2019 Ekim sonu itibarı ile 28 senede toplam 50 ülkeye ulaştım....